Basında Biz

Süreli Yayınlar


EKOGEMLİK
YIL:3 SAYI:10
s.32

EKOGEMLİK
YIL:3 SAYI:10
s.33

EKOGEMLİK
YIL:3 SAYI:10
s.34

RURAL DEVELOPMENT
KIRSAL KALKINMA
OCAK-ŞUBAT-MART 2017 s.12

İnternet Haber - Yerel Basın


Avrupa Birliği ile Türkiye bu aralar karşılıklı olarak restleşiyor.

AB, daha önceki gün yayınladığı İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye dönük zehir zemberek suçlayıcı ifadeler kullandı.

AB yöneticileri, tam üyelik müzakerelerinin, teröre destek verdikleri gerekçesiyle tutuklanan HDP’li milletvekilleri nedeniyle askıya alınabileceğini konuşmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AB Bakanı Ömer Çelik de aynı sertlikle AB‘ye yanıt verdiler.

Bütün bu tartışmalar yaşanırken, AB’nin tam üyelik müzakereleri sürdürdüğü ülkelere, ‘Katılım Öncesi Yardım Aracı’ olarak tanımladığı IPA bileşenlerinin 5. ayağı olan IPARD hibelerine son dönem ülkemizden ve şehrimizden yoğun bir başvuru var.

Dün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bileşeni Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)‘nun hibesiyle Gemlik ilçemize bağlı Muratoba Mahallesi‘nde faaliyete geçen zeytin işleme tesisini yerinde gördük.

TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun ile gittiğimiz tesise hayran kaldık.

Girişimci Ayşe Güney‘in Merula (Karabakal) adlı tesisi TKDK’nın yüzde 50’lik hibe katkısıyla son derece ileri teknoloji kullanılarak devreye alınmış.

TKDK, 951 bin lira maliyetli tesise 475 bin TL hibe sağlamış.

Alman menşeeli yerli üretim makineleriyle tesiste son derece hijyenik ortamda zeytinyağı üretimine başlanmış.

Ancak bunların hepsine yetecek kadar kaynak yok.
​Tesis, Muratoba snırılarında, zeytin bahçeleri ortasına kurulmuş. Civardaki Umurbey, Katırlı, Adliye, Hamidiye, Engürücük, Seçköy, Kurtul, Avdancık ve Yeniköy‘deki zeytin üreticilerine de hizmet veriyor.

İşletmeci Ayşe Güney ve eşi mühendis bir çift olarak emeklilik sonrası hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorlar.

2010‘da Borusan‘dan emekli olan mühendis çift hayallerini gerçekleştirmek için TKDK’nın gazetede gördükleri ilanıyla yola koyulmuşlar.

8 ayda kredi onaylanıp işletmenin inşaatına başlamışlar.

Başvuru ve inşaat sırasında Gemlik Belediyesi‘nden de yakın destek görmüşler.

Günde 60 ton zeytin sıkan butik işletme, AB standartları ve Türk Gıda Kodeksi’ne uygun üretim yapıyor.

İşletmeci Güney, bütün girişimcilere hayallerini gerçekleştirmek için projelerinin peşini bırakmamalarını öneriyor.

Güneş, Türkiye’nin ve dünyanın en kaliteli zeytinine sahip Gemlik türünün değerini ülke olarak bilmek gerektiğinin altını çiziyor.

Güney’in hedefi, Muratoba’da şişelenen zeytinyağlarını İstanbul’da pazarlamak.

Kadın girişimci Güney’in bu yaklaşımı diğer hemcinslerine de örnek olmalı.

TKDK İl Koordinatörü Berksun da, kurum olarak destekledikleri projenin ülke ekonomisine katkı sunmaya başlamasıdan büyük  haz duyduklarını söylüyor.

Berksun, IPARD 1‘in tamamlandığını, Bursa’dan toplam 225 proje ile sözleşme imzaladıklarını, 181 milyon TL maliyetli yatırımlara 98,4 milyon lira hibe verdiklerini aktarıyor.

Berksun, IPARD 2‘ye de Bursa’dan ilk çağrıda 185 proje başvurusu aldıklarını, 194 milyon TL maliyetli projelerin incelemesinin sürdüğünü kaydediyor.

TKDK’nın kırsal kalkınmayı hızlandırmak için süt ve et hayvancılığı, et, sebze, meyve işletmeciliği, tıbbi aromatik bitki üretimi ve işlenmesi, kırsal turizm, arıcılık, mantar yetiştiriciliği, kültür balıkçılığı, yerel ürünler olmak üzere değişlik alanlarda yüzde 65’e kadar hibe verdiğini hatırlatan Berksun, marjinal arazilerde ise güneş enerjisi tesislerine katkıda bulunduklarını vurguluyor.

Berksun, Bursa’da kestane üretimi ve işletmeciliği üzerine de hibe vermek istediklerini, ancak kendilerine şimdiye dek bu alanda başvuru gelmediğinin altını çiziyor.

Girişimcilere duyurulur.

Kaynak:http://www.olay.com.tr/yazarlar/ihsan-aydin/balat-a-45-katli-rezidans-ve-avm-projesi-geliyor/7470/